Lubię przepisy na kapustę z lekko kwaskowo-słodkawą nutą. Tutaj postanowiłam dorzucić jeszcze pęczek botwinki i była to bardzo mądra decyzja:).
Młoda kapusta z botwinką i jabłkiem
1 niewielka główka młodej kapusty
1 pęczek botwinki
1/2 pęczka koperku
1 jabłko
2 szalotki
1 łyżka masła
1 łyżka octu jabłkowego
odronina wody
sól do smaku
1. Szalotkę posiekałam, jabłko w skórce pokroiłam na małe cząsteczki. Oba składniki podsmażyłam na maśle.
2. Do powyższego dorzuciłam posiekaną kapustę i botwinkę. Chwileczkę podsmażyłam, po czym dodałam łyżkę octu jabłkowego i podlałam odrobiną wody, by warzywa się chwilę poddusiły. Nie dusiłam ich zbyt długo, chciałam by kapusta pozostała lekko "al dente".
3. Na koniec wrzuciłam posiekany koperek i całość lekko posoliłam. Pałaszowałam z kaszą gryczaną:).
pyszna, wiosenna propozycja :)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji młodej kapusty nie jadłam, ale i tak wiem, że smakowała wspaniale ;)
OdpowiedzUsuńW takiej wersji młodej kapusty nie jadłam, ale i tak wiem, że smakowała wspaniale ;)
OdpowiedzUsuń