niedziela, 7 sierpnia 2016

Prosty chleb na zakwasie

Nie znam lepszego zapachu niż to jak pachnie piekący się chleb. Niedawno wydębiłam od znajomej, która nota bene piecze obłędne bochenki, zakwas i wreszcie znalazłam chwilę by zrobić z niego użytek.
Wyszukałam sobie w miarę nieskomplikowany przepis w internecie ( "Basic sourdough recipe" Vanessy Kimbell ze strony sourdough.co.uk ), et voila:




Prosty chleb na zakwasie

300 g wody
100 g rozczynu na zakwasie
100 g mąki razowej
400 g mąki pszennej chlebowej
10 g soli zmieszanej z 15 gramami zimnej wody
25 g mąki do posypania koszyka do wyrastania

Rano, dzień przed pieczeniem chleba

Zmieszaj 2 łyżki zakwasu z 50 gramami wody i 50 gramami mąki chlebowej. Zostaw do wieczora. To jest twój starter.

Późne popołudnie dzień przed pieczeniem

1. W sporej misce wymieszaj wodę i starter. Dodaj mąkę i mieszaj aż wszystkie składniki połączą się w jedną kulę ciasta chlebowego.

2. Przykryj ciasto czystą wilgotną ściereczką kuchenną i zostaw ciasto by odpoczywało przez 1-2 godziny.

3. Dodaj sól rozpuszczoną w wodzie, wymieszaj tak by sól dobrze rozprowadzić w cieście.

4. Następnie podnieś ciasto i zawiń je w pół, zawijaj je w ten sposób obracając miskę o ćwierć obrotu jeszcze trzykrotnie. Powtórz procedurę 3 razy co pół godziny. Na koniec zostaw ciasto by odpoczęło przez 15 minut.

5. Uformuj ciasto w kulę i umieść w koszyku do wyrastania wysyanym mąką. Jeżeli nie posiadasz koszyka, można użyć cedzaka wyłożonego czystą ściereczką posypaną obficie mąką.

6. Odłóż ciasto do wyrastania, aż podwoi swoją objętość o 50%. Następnie włóż je do lodówki i zostaw na noc w lodówce (8-12 h).

7. Chleb jest gotowy do pieczenia rano. Piecz go w temperaturze 220 stopni, na kamieniu do pieczenia. Warto do piekarnika włożyć blaszkę wypełnioną wodą - dzięki temu skórka będzie bardziej chrupiąca. Piecz aż skórka będzie ciemnobrązowa.













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz